15 Mayıs 2009 Cuma

hesap sorma ve hesap verme.

Sayın Deniz BAYKAL
CHP Genel Başkanı
Ankara 20 Temmuz 2007


Sayın Genel Başkan;

Gemiler, fabrikalar, villâlar, Başbakan ve Bakan oğulları, seçim meydanlarının en ilgi çekici konuları arasında yer aldı.

“Herkes bir birine, “NEDİR BU OLAYLAR?” diye sormaya başladı. Bu olayların AHLÂKÎ, MALÎ ve HUKUK yönü, herkesin dikkatini ve merakını çeker hale geldi.

Bir vatandaş olarak ben de meraklandım ve araştırdım: Acaba, “SEN, 28 VEYA 30 YAŞINDA GENÇ BİR İNSANSIN. BU GEMİYİ, VİLLÂLARI V.S. NASIL ALDIN? BU ŞİRKETLERİ; FABRİKALARI NASIL KURDUN? BUNLARIN PARASINI NASIL BULDUN?” diye sorulması, hukuken mümkün müdür?

Araştırmamın sonucu düşündürücüdür:

Daha önce VERGİ USUL KANUNU’NUN 30/7. MADDESİ vardı. Bu maddeye göre kişiler; harcamalarının, satın aldıkları malların ve birikimlerinin kaynağını belgelemek zorundaydı. GELİR VERGİSİ KANUNU’NUN 82/2. MADDESİNE göre de; vergiye tabi gelirle ilişkilendirilemeyen ve harcandığı ya da tasarruf edildiği tespit edilen mal ve haklar, SAFÎ İRAT kabul ediliyordu. Yani, kişilerden hesap sorulabiliyordu.

Ancak; bu iki yasa maddesi, 3KASIM seçimlerinden 66 gün sonra, 9 OCAK 2003 tarihli RESMÎ GAZETE’DE yayımlanan 4783 sayılı YASA ile YÜRÜRLÜKTEN kaldırılmıştır. AKP İktidarı döneminde kabul edilen 4783 sayılı KANUN’UN 7.ci ve 9.uncu maddelerine göre BAŞBAKAN’IN veya BAKANLARIN OĞULLARINA ve de HİÇKİMSEYE, “SEN, BU PARALARI NEREDEN BULDUN, BU SERVETİ NEREDEN EDİNDİN?” diye, hukuken sorulamaz.”

Sayın Genel Başkan;

İngiltere, Almanya, Fransa, ABD ve daha birçok ülkede, bunların sorulabileceğine dair yasalar vardır. Ama; BİZDE, SORULAMAYACAĞINA dair yasa mevcuttur.

Şimdi siz; aradaki bu küçük farkı bilmezden gelerek, meydanlarda HESAP SORMAK suretiyle mevcut 4783 SAYILI YASAYA, aykırı hareket etmiş olmuyor musunuz?

Gelecekte zor duruma düşmemeniz ve yasalara aykırı davranışınız sebebiyle CEZA ALMAMANIZ için, bu önemli konuyu hatırlatmak istedim. Umarım ki, geç kalmamışımdır.

Saygılarımla.

Ecz. Hüsnü Akıncı

Hiç yorum yok: