6 Aralık 2008 Cumartesi

Eczaneler ve geleceği.

Mahmut Övür 22 Temmuz 2005


Eczacılar mağdur.
Bir eczacı olarak, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'a sizin aracılığınızla soru yöneltmek istiyorum.
Sayın Bakan;
İlaç fiyatlarının tespitinde hiç dahli olmayan eczacıları mağdur ettiğiniz ve haksızlığa maruz kıldığınız bir gerçektir. Şöyle ki:
1- SSK Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinden sonra yüzde 14.5 oranındaki iskonto yükümlülüğü eczacıların sırtına yüklenmiştir. İlaç firmalarının tamamı, protokolde öngörülen mükellefiyetlerini tam olarak yerine getirmemişlerdir. Getirdiklerini farz edelim; yürürlük 10 Şubat 2005 tarihinde başlamıştır. İskonto iadesi ne yazık ki eczacıların elindeki stoku kapsamamaktadır. Yani, stok mallardan yapılan iskontoların tamamı, eczacıların kaybıdır. Bu büyük bir haksızlıktır.
2- 15 Temmuz 2005 tarihi itibariyle ilaç fiyatlarında yüzde 8.2 oranında indirim yapılmıştır. Bu oran, eczacıların 15 Temmuz 2005 tarihi itibari ile ellerindeki stoktan zarara uğrayacakları anlamındadır. Bu da büyük haksızlıktır.
3- Eşdeğer ilaç uygulaması, kurumların bilgisayar programlarını geliştirememesi sebebiyle, hem vatandaşlar hem de eczacılar için azap haline gelmiştir.
4- Geri ödemeler, vaat edildiği gibi zamanında yapılmamaktadır.
Bu fiili gerçekler, eczacıların mağdur edildiğini, haksızlığa uğratıldığını ispatlamaktadır.Merak konusudur:
Yeni uygulamalara gidilirken, eczacıların hakları, niçin gözetilmemiştir? Türkiye genelince 22 bin civarında eczane faaliyet göstermektedir. Sağladıkları istihdam 100-110 bin kişidir. Üstelik eczacılar vergi sıralamasında en üst seviyededir. Meslek kazançlarına göre 3. sıradadırlar.İlaç israfında, ilaç sarfiyatında eczacıların ne gibi rolü vardır ki; tasarruf gayesiyle hareket edilirken eczacılar, niçin haksızlığa uğratılmaktadırlar? Günahımız nedir? Yoksa AB'nin ve IMF'nin baskıları sonucunda eczacıların tasfiyesi mi düşünülüyor? Süper market olaylarında olduğu gibi eczacılık sektörü de Global Sermaye'ye mi ikram edilecektir?
Konuyu inceleyerek, gereken tedbirleri alacağınıza inandığım için tetkiklerinize, bilgilerinize arz etmeyi uygun buldum.
Saygılarımla.
Eczacı Hüsnü Akıncı

Yukarıdaki yazı, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür'ün 22 Temmuz 2005 tarihli yazısından alınmıştır. Aradan geçen zaman zarfında hiçbir şey düzelmemiş ve daha da işin içinden çıkılmaz hale gelmiştir. Nasıl sonuçlanacağını da kimse bilmemektedir.
6 Aralık 2008
Eczacı Hüsnü Akıncı.

Hiç yorum yok: