31 Ekim 2008 Cuma

Dövizle alış-veriş yapmayınız!....

Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN
AKP Genelbaşkanı ve BAŞBAKAN
Ankara;


Sayın BAŞBAKAN; 31 Ekim 2008

31 Ekim 2008 akşamı televizyonlardan yayımlanan “ULUSA SESLENİŞ” programındaki konuşmanızı, dikkatle dinledim.

Alıştığımız ve Türkiye’yi 2002 yılından başlatan ifadelerinizi bir tarafa bırakıyorum ve kullandığınız, “Finans hareketlerini adım, adım takip ediyorum. Merkez Bankası, Hazine ve Maliye tam bir işbirliği içindeler. Buradan size sesleniyorum; lütfen dövizle alış-veriş yapmayınız! Türk parasını kullanınız!” ifadenizin üzerinde durmak istiyorum. Zira; bunda, zaruret vardır: Şöyle ki:

1- Tuzu kuru vatandaşların ellerinde döviz vardır. Dövizi olmayan vatandaşlarımız, dövize endeksli ekonomimizde, döviz fiyatlarına göre oluşturulan değerler üzerinden alış-veriş yapmak zorundadırlar.
2- Merkez Bankası, biz sade vatandaşların, arkasındaki gücü bilmediğimiz “TAHTAKALE” piyasası adı verilen oluşum karşısında, dâimâ âciz kalmaktadır.
3- Döviz hususundaki tavsiyenizin muhatabı; paralarını, Dövizden faize veya faizden dövize yönlendiren PARALI KESİM olmalıdır.
4- Döviz konusundaki uygulamalarda, Merkez Bankası’nın da önemli kusurları vardır. Şöyle ki:

1567 sayılı “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanunun”, Türk parasının kıymetinin korunması için Bakanlar Kurulu’na verdiği yetki kapsamında çıkarılan 32 Sayılı Konvertibilite Kararının 4/C maddesi şöyledir:

“Türkiye’de yerleşik kişilerin, Türkiye’de yerleşik kişilerden yapacakları işlemler nedeniyle, döviz kabul etmeleri mümkün değildir. Kabul edilmesi halinde,”Kambiyo suçu” işlenmiş sayılır.”.
Buna göre; döviz büroları ve bankalar sâdece yabancı kişilerden döviz almak zorundadır. Türk vatandaşlarından döviz alıp, onlara döviz satamaz.
Merkez Bankası, bu hükmün gereğini yerine getirmemiştir. Hazine; Eylül 2001 sonunda bu hususa dikkat çekerek, Merkez Bankasını uyarmış ve gereğinin yapılmasını istemiştir. Merkez Bankası ise; 19 Kasım 2001 tarihinde bankalara gönderdiği genelgede, şöyle demiştir:

“Bu konuda Hazine Müsteşarlığından alınan 16 Kasım 2001 tarih ve 88075 sayılı yazıda, uygulamada karşılaşılması muhtemel güçlüklerin giderilmesini teminen söz konusu uygulamanın, ikinci bir talimatlarına kadar durdurulduğu bildirilmektedir. Buna göre işlem yapılmasını rica ederiz.”.Yani; işin başından beri yasaya aykırı uygulama; yine, bir talimatla askıya alınmıştır.

5- 32 Dayılı Kararın, ekonomimizi perişan eden ve Türkiye’yi iç ve dış borç batağına saplatan yanlış şekli de vardır. O da, şudur: Bu serbestlik; “Bıyıklı yabancı sermaye (yani, bizim insanlarımızın yurt dışında bulundurdukları sermaye) hareketlerini, serbest bırakmıştır. Bu uygulama, “Karapara “ hareketlerini ve “Kayıt dışılığı” yaygınlaştırmış ve meşrulaştırmıştır.
6- 32 Sayılı Kararla ayrıca; finans kesimi ve bankacılık sistemi, sınırsız sermaye hareketlerinde serbest bırakılmıştır. Bu uygulama; “SICAK PARA “ rantını doğurmuş ve yabancıların, ekonomimize hâkim olmalarını sağlamıştır. Merkez Bankası da, “Dövize müdahale” adı altında, döviz ticaretine fırsat vermiş ve piyasaya ekonominin ihtiyacı kadar Türk parası vermemiş ve de kredi hacmini, düzenlememiştir.

Sayın BAŞBAKAN;

Türkiye, 28 yıldan beri yanlış ekonomi ve para politikaları ile idare edilmiştir. İktidarınız da bu yanlış idare tarzını benimsemiştir. Devleti, bir ticarethane gibi işletmek yanlışlığını devam ettirmiştir. Açık ifadeyle; paralı kesim, kendi çıkarları doğrultusunda idareleri baskı altında tutabilmiştir. Üstelik, bu yanlışlık sebebiyle; başta bankalarımız olmak üzere, önemli iktisadi değerlerimiz yabancıların eline geçmiştir. Eğer bundan sonra yabancıların parasal destekleri devam edecekse; bu, elimizdeki kalan ekonomik değerlerin de yabancıların eline geçmesi için olacaktır. Zirâ; Türkiye, oluşan dış ticaret ve cârî açıklarla, asla ve asla hedeflerine ulaşamaz. Ne yazık ki; gündem saptıran olaylarla bu gerçekler, perdelenmiştir.

Bu gerçekleri dikkate alarak, vatandaşlara yaptığınız çağrının netice vermeyeceğini belirtmek ve dikkatlerinizi çekmek istedim.

Saygılarımla.

Ecz. Hüsnü Akıncı

0532-4576956
0216-4181726

Hiç yorum yok: