6 Ekim 2008 Pazartesi

Kırılan Testi

Sayın Rahmi Turan
Hürriyet Gazetesi Yazarı


Sayın Turan; 23 Aralık 2007

23 Aralık 2007 tarihli ve "Kırılan testi gibiyiz" başlığını taşıyan yazınızı okudum. Evet, belirttiğiniz gibidir: testi de taşa çarpsa, taş da testiye çarpsa; zarar gören, daima testi olur. Ama, başka gerçekler de vardır: Altın bir kaseye taş çarpsa; kase ne kaybeder, taş ne kazanır? Bu bakımdan susmak, hiçbir zaman akıllılık olamaz. Bu gerçek, Atatürk'ün ifadesiyle de sabittir: "Dünyada her millet, icratına tahammül ettiği hükümetin mesuliyetine ortak sayılır." Hz. Ömer'in sözü de bilinmektedir: "Bir millet icâbında idare edenlerini acı acı tenkit etmezse ve idare edenler de kendilerine yöneltilen tenkitlere lâzım gelen alâkayı göstermezlerse; ne o milletten ve ne de o idarecilerden hayır gelmez!". Bu sözlerden çıkan gerçek de şudur: Zulme razı olanın hakkı zulümdür, küfre razı olanın hakkı küfürdür. İnsanlık tarihi kadar eski, fakat değerini hiçbir zaman yitirmeyen bir gerçek daha vardır: Akıl, muhakeme, vicdan gibi şeyler, mahkûm edilemez. Zirâ; onlar, hürdür. Keşke insanlarımız, Atatürk'ün şu sözlerini unutmasalardı: "Biz; yaşamak isteyen, haysiyet ve şerefiyle yaşamak isteyen bir milletiz. Bir hatâya tebâiyet yüzünden bu evsaftan mahrum kalmağa tahammül edemeyiz." Unutulmamalıdır: Tarih, zengini değil; toplumun refahını yükselteni hatırlar. Tarihin şaşmaz terazisi, hiç yanılmamıştır.
Sayın Turan; hitabım, size değildir. Toplumu harekete geçirmek istediğinizi biliyorum. Çorbada, benim de tuzum olsun diye yazdım. Siyasetle ilgilenmeyen ve olanı görüp, düzgün yorum yapamayan aydınları bekleyen kaçınılmaz sonuç, câhiller (Gerçek câhil, tahsili ve ilmi ne olursa olsun; doğru histen mahrum olan adama denir.) tarafından yönetilmeye razı olmaktır. Hz. Peygamberimiz de önemli bir uyarıda bulunmuştur: "Firavun'a iman edenler, Firavun'dan 40 yıl evvel CEHENNEM'e gideceklerdir."
Sayın Turan; bir ülkenin ve bir milletin gerçek düşmanları; cehâlet, yoksulluk ve tefrikadır.Bu düşmanlar yok edilinceye kadar mücâdele etmek; vatanını ve milletini seven ve düşünen herkesin, en önemli görevidir.

Saygılarımla. Ecz. Hüsnü Akıncı

Hiç yorum yok: