17 Ekim 2008 Cuma

Küresel kriz ve gerçekler.

Küresel olduğu zannedilen kriz üzerine bir yorum.

Olaylar, şu gerçeği net bir şekilde ıspatlamaktadır: 17 Ekim 2008


Şayet Türkiye, 28 yıldan beri doğru ekonomi ve para politikaları ile idare edilseydi; aradan geçen 28 yıl zarfında 550 milyar dolar civarında faiz ödemeyecektik, ister özel olsun ister devlet olsun bu kadar ağır bir borç yükü altına girmeyecektik, Bankalar dahil önemli iktisadi değerlerimizi yabancılara kaptırmadığımız gibi, varlığımıza varlık katacaktık. Bugün de, gayet güçlü ekonomisiyle dünyada söz sahibi olacaktık.

Devletin bütçesine gelince; iyileşme sözü, bir aldatmadan ibarettir. 50 milyar ytl faiz ödeyen ve 40 milyar ytl, faiz dışı fazla adı altında borç ödeyen ve de yatırımlara pay ayıramayan bir bütçe, hiçbir zaman düzgün bir bütçe olamaz. Düzgün bütçe; bütçenin en az yüzde 30'unu yatırımlara tahsis edebilen bütçedir. 1987'den itibaren bütçelerimiz bu özelliklerini kaybetmiştir. Yaratılan dola ticaretiyle faiz ve borç bütçesi olmuştur.

Dış borçlar, ister özel sektöre, ister devlete ait olsun, devletin borcudur. Özel sektör borç ödeyemediği takdirde bu borçları, dış baskılar sebebiyle devlet ödemek zorunda kalacaktır. Aynen, 2001'de olduğu gibi. 2001'de IMF'nin verdiği 30 milyar dolar, devletin kasasına girmemiştir ve devlet garantisi taşımayan özel sektörün dış borçlarının ödenmesinde kullanılmıştır.
Bankalardaki tasarruf mevduatlarına gelince; ister dolar olsun ister ytl olsun; bu mevduatlar, durduk yerde kaydi para üretmektedir. Tehlikesi de, toplam mevduatların yüzde 98'inin vadeli mevduattan oluşmasıdır. Toplam mevduatın yüzde 90'ını da, toplam hesapların yüzde 2'si kontrol etmektedir. İktisadın mutlak ve değişmeyen kuralı bellidir:

Üretmeyen veya yeterli seviyede üretim yapamayan ekonomilerde pozitif reel faiz uygulaması, eninde sonunda bankacılık sektörünü batırır ve ekonominin bütün dengelerini bozar.
Toplam tasarruf araçlarının milli gelirimizi aştığı için, düşünmesini bilenler, Türkiye'yi nasıl bir akibetin beklediğini araştırmaları gerekir.

Saygılarımla.

Ecz. Hüsnü Akıncı
0216-4181726
0532-4576956

Hiç yorum yok: