22 Eylül 2008 Pazartesi

RÜŞVET VE KANUNSUZLUK




Sayın Metin MÜNİR
Milliyet Gazetesi Yazarı 30 Ağustos 2008


Sayın Münir;

30 Ağustos 2008 tarihli ve "Rüşvette Yunanistan örneğini izleyelim" başlığını taşıyan yazınızı okudum
Yunanistan, kurallarına göre işleyen bir devlet örneğini vermiştir. Koyduğu kanunlarını ve kurallarını yürütmesini başaran bir devlettir. Bu sebeple de, ekonomide, sosyal meselelerde ve refahta, bizden ileri gitmiştir. Verdiğiniz örneği pekiştirecek nitelikteki bir örnek de benden:


Aslen Batı Trakyalı olan bir eczacı arkadaşım ve hemşehrim, 3-4 ay önce Gümülcine'ye gitti. Arkadaşlarıyla güzel bir sahil kasabası olan Maronya'ya gitmişler. Deniz kenarında güzel bir kafeteryada, çay ısmarlamışlar. Garson, çaylarla beraber, perakende satış kasa fişini de getirmiş. Bu duruma alışık olmayan arkadaşım, "Hesabı hemen niye getirdiniz? Daha yeni oturduk, çay içmeye devam edeceğiz, belki de dondurma isteyeceğiz" deyince; garson, "Her siparişin kasa perakende fişini kesmeye mecburuz. Bizde, fişsiz satış yasaktır ve cezası da çok ağırdır. Bu kurala uymazsak, işletmemiz derhal kapatılır." Cevabını vermiş!

İşte, koyduğu kanunları ve kuralları yürütmesini başaran bir devlet örneği!...

Bize gelince:

Ne fiş, ne fatura ve ne de, kontrol!..Bunların hiçbiri yoktur. İstanbul'un sahillerini, Beyoğlu'ndaki kafeterya ve kahvehanelerini, kebapçılar dahil bütün lokantaları dolaşınız; ne fiş kesen var ve ne de fiş isteyen var! Denetim ise, hak getire! Herkes kendi kuralını koymuş ve âdetâ, devlete meydan okumaktadır. En üzücü ve ibret verici husus da, şudur:
Ne şekilde olursa olsun; sahillerde, vapur iskelelerinde kamuya ait kıymetli yerleri ele geçiren bir organize grup, vergisi, algısız ve üstelik halkı da kazıklayarak, büyük paralar kazanmaktadır. Bir küçük bardak çay, 2 liraya; meşrubatlar da, normal fiyatının 2-3 katına satılmaktadır. Yani; hem fukara kesim ve hem de devlet soyulmaktadır. Özel işletmeleri bırakınız; Belediyeye ait Bel-Tur şirketinin vapurlardaki, iskelelerdeki ve deniz kenarlarındaki işletmeleri de fiş ve fatura kesmemektedirler. Örnek: Moda iskelesindeki işletme, yüksek fiyat tarifesi uyguladığı halde belgesiz çalışmaktadır. Kabataş İskelesindeki işletme de, aynı şekildedir.


Sayın Münir;

Ana kaidelere ve ana belgelere işleyen bir REJİM ve işleyen bir DEVLET yoksa ve her kurum ve kuruluş ve de her vatandaş REJİME ve DEVLETE sahiplilik BİLGİ ve ŞUURU göstermezse; Yunanistan'ın yaptığını yapmamız mümkün olur mu? Elbette ki; koyduğu kanunları ve kuralları yürütemeyen bir devlet yapısı oluşacaktır.

Bir defa, baştakilerin yolsuzluklarına hesap sormayan bir sistem oluşmuştur ve bu sistem, meşru nizam haline getirilmiştir. Bu şartlarda, iki yakamızın bir araya gelmesi mümkün olur mu?
Elbette ki; paranın üstündeki yazıdan başka hedef ve değer tanımayanlar, halkı ezecekler ve bildiklerini okuyacaklardır. Vatana ve millete hizmet etmeyi gaye edinenler de, bir kenara çekilip, büyük bir çöküşe doğru gittiğimizi, üzülerek izleyeceklerdir.

Saygılarımla.

0216-4181726
0532-4576956 Ecz. Hüsnü Akıncı

Hiç yorum yok: